• +902162324444
  • bilgi@dentoktay.com
  • Cevizli Mh. Fil Yokuşu Sk. A Blok No: 34-36 AB Maltepe/İstanbul

Yetişkinlerde Kanal Tedavisi

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kanal tedavisi, kişinin rahatlığı ve sağlığı açısından büyük önem taşır. Bu tedavi, bir diş hekimi veya endodontist tarafından uygulanabilir. Endodontistler, diş pulpası veya sinirinin hastalık nedenleri, teşhisi ve tedavisi konusunda uzmanlaşmış diş hekimleridir.

Kanal tedavisinin aşamaları şu şekildedir:

  1. İlk olarak bir röntgen çekilerek herhangi bir enfeksiyon olup olmadığı kontrol edilir.
  2. Kanal tedavisi başlamadan önce diş hekimi, lokal anestezi uygular.
  3. Tedavi sırasında bölgenin kuru kalması için dişin çevresine lastik bir tabaka konur.
  4. Diş hekimi, diş kanalı için bir delik açar ve buradaki bakteriler, çürümüş sinir dokusu ve pulpa çıkarılır.
  5. Temizleme işlemi kök kanal törpüleriyle gerçekleştirilir ve çıkan kalıntılar su veya sodyum hipoklorit ile temizlenir.
  6. Temizleme işleminin ardından kanal, uygun bir malzeme ile doldurularak kapatılır.

Hangi Dişlere Kanal Tedavisi Yapılır? Diş çürüğünün pulpa bölgesine inmesi sonucu kanal tedavisi uygulanır. Bu tedavi ile kaybedilecek dişlerin problemli kısımları temizlenerek diş kaybı önlenir. Kanal tedavisinin uygulanması gereken diğer durumlar şunlardır:

  • Yoğun diş ağrıları
  • Geceleri artan ve ağrı kesicilere rağmen geçmeyen ağrı
  • Soğuk ve sıcak maddelerin dişe temasından sonra uzun süre geçmeyen ağrı
  • Diş çevresinde, diş etinde oluşan şişlik
  • Diş enfeksiyonu veya apseler

Kanal Tedavisi Sonrası Ağrı Olur Mu? Kanal tedavisi sonrası ağrı, genellikle normal bir dolgu işleminden farklı değildir. Tedavi sonrası hissedilen acı ve ağrı, mevcut iltihaplardan kaynaklanır. Kanal tedavisi sonrası hassasiyet meydana gelebilir ve bir ağrı kesici kullanarak ağrı kontrol altına alınabilir.

Kanal Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Kanal tedavisi sonrası iyileşme sürecinde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar şunlardır:

  • Tamamen iyileşene kadar sert ve kabuklu yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
  • Günlük diş temizliğine dikkat edilmelidir. Dişler hassasiyetle ve dairesel hareketlerle günde en az iki kez fırçalanmalıdır.
  • Enfeksiyonların önüne geçmek için günde bir kez diş ipi kullanılmalıdır.
  • Yapışkan ve şekerli gıdaların tüketimi azaltılmalıdır.
  • Ağrı yaşandığında ağrı kesici alınabilir, ancak ağrı devam ederse diş hekimine başvurulmalıdır.

Kanal Tedavisi Yapılan Diş Ne Kadar Süre Kullanılabilir? Kanal tedavisi yapılan dişler, iyi bir uzman tarafından yapıldığında uzun süre ağızda kalabilir. Yeme-içme fonksiyonlarının devamlılığını sağlar ve estetik olarak da hoş bir görüntü oluşturur. Tedavi sonrası düzenli diş bakımı ile bu dişler ömür boyu kullanılabilir. Yılda iki kez diş hekimi muayenesi yapılması önerilir.

Kanal Tedavisi Fiyatları Kanal tedavisi fiyatları, dişin durumuna ve kök sayısına göre değişiklik gösterir. Ayrıca cerrahi işlem gerekip gerekmediğine göre de fiyatlar farklılık gösterebilir. Dentoktay, kanal tedavisi için uygun fiyatlarıyla bilinen profesyonel bir ağız ve diş sağlığı kliniğidir.

Kanal Tedavisi Hakkında Merak Edilenler

Kanal tedavisi yapılan diş neden apse yapar? Tedavi sonrası düzenli bakım yapılmazsa veya dişte yeni bir çürük oluşursa kök kanalları tekrar enfekte olabilir ve apse oluşabilir.

Kanal tedavisi kaç gün sürer? Kanal tedavisi genellikle 30 ile 90 dakika arasında sürer. Ancak dişte enfeksiyon varsa, diş hekimi dişi temizlemek için ilaç kullanır ve dişi kapatmadan önce bir hafta bekler.

Kanal tedavisi yapılan diş çürürse ne olur? Diş çürürse, diş hekimi dişi tekrar temizleyip dolgu yapabilir. Diş kurtulamazsa çekilir.

Kanal tedavisinin alternatifleri nelerdir? Kanal tedavisi yerine geçebilecek bir alternatif yoktur. Tedavi edilmezse, enfeksiyon kök dokulara kadar ulaşabilir ve diş kaybedilebilir.

Bir dişte kaç kanal var? Dişteki kanal sayısı, dişe göre farklılık gösterir. Genellikle ön dişler tek kanallı, küçük azı dişler 2 kanallı, büyük azı dişler 3 kanallıdır.


 

İletişime Geç